Άφθες του Στόματος

Ως άφθες (ή υποτροπιάζουσα αφθώδης στοματίτιδα) ορίζεται μία φλεγμονώδης κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από επώδυνα, υποτροπιάζοντα, μονήρη ή πολλαπλά έλκη («πληγές») του στοματικού βλεννογόνου. Επιπλέον, ο όρος άφθες (ή διάφορες παραφθορές του όπως «άφτρες») χρησιμοποιείται πολύ συχνά για να περιγράψει οποιαδήποτε μορφή ερεθισμού, πληγής ή επώδυνης βλάβης στο στόμα. Κατά συνέπεια, αρκετοί ασθενείς θα προσφύγουν στον Ειδικό στοματολόγο για αντιμετώπιση αληθών ή μη «αφθών».

Οι άφθες αποτελούν μία από τις συχνότερες στοματολογικές παθήσεις.

Όπως σε κάθε πάθηση, θεμέλιος λίθος της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των «αφθών» είναι η ορθή διάγνωση. Συνεπώς, ο Ειδικός στοματολόγος θα πρέπει αρχικά με βάση το ιστορικό, την κλινική εξέταση και, σε κάποιες περιπτώσεις, τις κατάλληλες παρακλινικές εξετάσεις να επιβεβαιώσει τη διάγνωση των αφθών αποκλείοντας άλλες κλινικά παρόμοιες παθολογικές καταστάσεις όπως μηχανικούς ερεθισμούς του στοματικού βλεννογόνου (πχ τραυματικό έλκος από δήξη ή από οδοντοστοιχία), εκδηλώσεις δερματοβλενογόνιων νοσημάτων (πχ ομαλός λειχήνας, πεμφιγοειδές ή πέμφιγα) και εκδηλώσεις άλλων συστηματικών νοσημάτων (πχ έλκη οφειλόμενα σε ειδικές λοιμώξεις, όπως σύφιλη και φυματίωση). Ειδική μέριμνα πρέπει να ληφθεί για τον αποκλεισμό ενός ακανθοκυτταρικού καρκινώματος το οποίο αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή καρκίνου του στόματος και συχνά εμφανίζεται με τη μορφή έλκους.

Κλινικά, οι άφθες διακρίνονται στις μικρές, τις μεγάλες και τα ερπητόμορφα έλκη. Η συχνότητα εμφάνισής τους και ο αριθμός τους ποικίλλει. Αν και η διάρκεια των αφθών είναι συνήθως περιορισμένη (7-10 ημέρες), είναι επώδυνες και ικανές να δυσχεραίνουν σημαντικά καθημερινές στοματικές λειτουργίες, όπως τη μάσηση, την κατάποση και την ομιλία. Ένας μεγάλος αριθμός τοπικών και συστηματικών παραγόντων προδιαθέτει στην ανάπτυξη αφθωδών ελκώσεων. Στους τοπικούς παράγοντες υπάγονται ο μηχανικός τραυματισμός και οι αντιδράσεις σε τροφές και χημικές ουσίες, ενώ συστηματικά αίτια περιλαμβάνουν αιματολογικές διαταραχές (πχ αναιμία), νοσήματα του γαστρεντερικού (πχ νόσος Crohn), διάφορα σύνδρομα (όπως το σύνδρομο Αδαμαντιάδη-Behcet) και καταστάσεις ανοσοκαταστολής (πχ AIDS).

Στόχος της θεραπευτικής αντιμετώπισης είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων με χρήση καταλληλων τοπικών ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, συστηματικών φαρμακευτικών σκευασμάτων και η αποφυγή των υποτροπών, η οποία προϋποθέτει την ανεύρεση και άρση των προδιαθεσικών παραγόντων.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Δ. Δροσίνη 16, Κηφισιά, 3ος όροφος
Τ. 210 8015694

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΗΤΑΚΗΣ (Στοματολόγος)
κινητό: 6939008507
email: nnikitakis1@yahoo.com

ΕΛΕΝΗ ΣΑΡΛΑΝΗ-ΝΙΚΗΤΑΚΗ (Γναθολόγος)
κινητό: 6937231470
email: esarlani@yahoo.com